Алтернатори и стартери

Какво е алтернатор? Защо е толкова важен?

Алтернаторът е мястото, където се генерира електричество, което е нужно на колата. Задвижва се от ремък, а той, от своя страна, е задвижван посредством двигателя на автомобила. Той е този, който зарежда акумулатора. Това пък прави захранването на автомобила независимо, докато се шофира.

Постепенно, с течение на времето алтернаторът се износва. Тогава започват да възникват различни повреди. Те могат да са от различно естество, а повредата може да настъпи в лагерите, в диодния мост или пък в регулатора на напрежението. Има и други компоненти на алтернатора, подлежащи на постепенно износване, като четките и намотката например.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС : 0878 719 102

Какво е стартери? Защо е важен?

Стартерът представлява малък компактен но много мощен електромотор. За завъртане на коляновия вал на двигателя, е оборудван с ос и съединител (бендикс), който го свързва със зъбния венец на маховика. Стартерът работи само в първите 2 до 5 секунди, единствено докато двигателя запали. Изграден е от механични и електрически детайли, като част от тях се износват с времето и се налага да бъдат подменени за да функционира правилно.